preskoči na sadržaj

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac

Login


 

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Popis udžbenika

 

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica
Keramičar - oblagač

Keramičarski radovi spadaju u obrtničke radove koji se izvode u završnoj fazi građenja nekog objekta i pripadaju građevinskoj grupi zanimanja koja je uvijek tražena. Osnovni posao keramičara-oblagača je oblaganje podova, unutarnjih zidova, terasa, stupova i drugih površina raznim vrstama pločica koje se lijepe žbukom ili posebnim ljepilom na propisno pripremljenu podlogu.

U radu je potrebno rezanje i brušenje pločica te stalna kontrola kvalitete postavljenih pločica. Nakon postavljanja pločica nanosi se masa za fugiranje kojom se pločice povezuju u kompaktnu cjelinu. Keramičar treba dobro poznavati grafički način izražavanja i služiti se nacrtima jer po njima radi. Također mora imati temeljna matematička znanja kako bi mogao obavljati precizna mjerenja i proračune. Mora poznavati materijale koje koristi, njihova svojstva i tehnologiju. Keramičar radi uglavnom u zatvorenim prostorima, ponekad u vanjskim prostorima i industrijskim pogonima.

Posao često obavlja u čučećem ili klečećem položaju Za obavljanje poslova keramičara važna je sposobnost prostornog predočavanja, smisao za lijepo, uredan vid i dobro razlikovanje boja i nijansi. Obrazovanje keramičara traje tri godine. Prilikom upisa u školu potrebno je prethodno zaključiti ugovor o naukovanju s građevinskom tvrtkom ili obrtom. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe kvalifi kacija.

Keramičari se zapošljavaju u građevinskim tvrtkama ili obrtima. Također mogu otvoriti vlastiti obrt.

preskoči na navigaciju