preskoči na sadržaj

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac

Login


 

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Popis udžbenika

 

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Tražilica
Autolakirer - JMO

Autolakirer radi na poslovima zaštite, lakiranja i emajliranja proizvoda kao što su automobili, metalni namještaj, različita kućišta i drugo. Autolakirer radi na poslovima pripreme različitih podloga za bojanje (drvene, plastične, metalne), zatim nanosi boju ili lak koje nakon sušenja brusi i polira. Podlogu priprema različitim postupcima (struganjem stare boje, brušenjem, čišćenjem, kitanjem, izravnavanjem i dr.), a boje i lakove nanosi uranjanjem ili pomoću različitih kistova, četki i prskalica. Osim različitih vrsta boja i lakova, često upotrebljava različite kemikalije i otapala.

Tijekom školovanja autolakirer stječe teorijska i praktična znanja, upoznaje rad i način uporabe različitih alata te se upoznaje s različitim tehnikama nanošenja boja i lakiranja. Uči osnove sigurnosti na radu, protupožarne zaštite i zaštite okoliša. Stječe znanja o materijalima s kojima i na kojima će raditi. Pored osnovnih znanja o autolakirerskim poslovima učenici stječu i znanja i vještine u dizajniranju posebnih efekata i obojenja koristeći različite tehnološke postupke.

Nakon završenog obrazovanja, učenicima se pruža mogućnost napredovanja u struci kroz polaganje majstorskog ispita te osamostaljivanje kroz privatni obrt. Autolakirer se najčešće zapošljava u autoremontnim radionicama, ali se može zaposliti i u automobilskoj industriji, brodogradnji i u zanatskim radionicama.

preskoči na navigaciju